Sportsjournalisternes Golf Klub

Mindeord om SGK-medlem Hans Kiel

Mindeord om SGK-medlem Hans Kiel.

Det er med sorg, at vi må berette om et dødsfald blandt medlemmerne i SGK. Det gælder vores mangeårige medlem, Hans Kiel, der i sidste uge blev ramt af en blodprop i hjertet. Forinden havde Hans været igennem et opslidende kræftforløb. Trods en hurtig og veloverstået operation, hvor Hans efterfølgende fik lejlighed til at tale med sin familie, blev tilstanden senere på dagen pludselig forværret, og Hans sov ind. Hans Kiel blev 74 år.

Her fra SGK går tankerne først og fremmest til Hans' døtre, Katrine og Stine, og til resten af familien. Tak til dig, Hans, for dit altid gode humør. Selvom du de seneste år har holdt dig til at spille golf primært på Fyn og Fanø, skal du også have tak for dit mangeårige virke i Sportsjournalisternes Golf Klub.

Vi har fået lov til at trykke de mindeord, som Hans' gode ven og mangeårige kollega, Lars Jørgen Andersen, har skrevet. Lars Jørgen er desuden behjælpelig med at medtage en bårebuket fra SGK til bisættelsen, som finder sted på torsdag klokken 13:00 i Ansgars Kirke i Odense.

Hvil i fred.


Mindeord


Foto: Robert Wengler

Af Lars Jørgen Andersen

Jeg har mistet en ven. Jeg har mistet en menneskekender. Jeg har mistet en kollega. Jeg har mistet en personlighed, som der ikke findes mange af, hvis man tæller en håndfuld.


Hans Kiel sov ind onsdag den 29. november.

Roligt. Stille. Nøjagtigt, som man med to ord kan karakterisere hans personlighed.

Hans var et roligt gemyt. Han var også stille. Sådan blev han helt naturligt opfattet af langt de fleste i hans meget store omgangskreds og ikke mindst endnu større netværk.

Hans kunne også få pulsen til at stige. Ikke noget han som sådan viste ”offentligt”, men bag den stille og rolige facade lå et herligt temperament, som gnistrede, hvis han blev trådt over tæerne eller følte, at her var nok mere end nok.

Det uanset, om det var mennesker, der stod ham nær, eller personer, som ikke generelt var af samme opfattelse som Hans. Alle har en mening. Den skal respekteres. Argumenter kan være nok så gode, men to og to er uanset hvad fire, og det kan der ikke argumenteres imod.

Hans var en blændende journalist. En blændende leder og redaktør, og som skribent helt i særklasse. Også som menneske og helt naturligt som kollega.

Det kan godt være, han havde ”snore” på uniformen. Men den menige var lige så værdifuld som den øverst kommanderende og i mange situationer nok bedre. Det lyttede han til. Det inddrog han i hverdagen. Derfor var Hans vellidt alle steder. På sine (få) arbejdspladser. På sine vandingssteder og i det private, som han kerede om og holdt meget tæt.

Hans Kiel er – det kan ikke bevises – den bedste ”avisskrædder” dette kongerige har set. Bevisbyrden ligger hos konkurrerende kolleger, og de var aldrig i tvivl. De ville Hans. De ville have Hans. Men Hans blev, hvor han var. I mere end 40 år. – På Fyens Stiftstidende.

Som redaktør, som leder, som igangsætter var han unik. Hans netværk var større end stort, og hans tilgang til de politikere, der styrede by og land var formidabelt. Der var og stod en respekt om Hans fra alle sider. Kommunalpolitisk, amts- og regionsråd og landspolitisk. Han var en ener, og alle steder blev hans ledere læst med omhu.

Mange af Fyens Stiftstidendes læsere vil kunne huske den mangeårige klumme ”Byskriveren”, der på humoristisk, men så sandelig også mere end rammende vis, beskrev dagligdagen i Odense. Her blev ikke lagt fingre imellem. Det politiske- og andre bestemmende systemer blev kølhalet. – Der lød aldrig én kritisk røst. Til gengæld blev der vist anerkendelse og respekt.

Hans Kiel var en man lyttede til.

Uden for den journalistiske verden var Hans blandt meget andet til sport. Ikke på eliteplan, men for at holde kadaveret i form og for at hygge sig.

I de unge dage med fodbold i PIK – Pressens Idræts Klub – og med cricket (han var vel Aalborgdreng) i PCC – Pressens Cricket Club.

Senere faldt interessen på golf. Det blev livslangt, og det kom også til at omfatte hans alt for tidligt afdøde hustru samt de to døtre.

Hans Kiel tog initiativet til Stiften Golf Cup. Idéen sået i Norrköping. Odenses svenske venskabsby, hvor han under et Luciabesøg kom undervejrs med, at den lokale avis havde et sådant arrangement.

Uden så mange dikkedarer fik Hans sin arbejdsplads overbevist om, at noget tilsvarende skulle op at stå i Odense. Det kom det, og det eksisterer fortsat, selvom avisens bevågenhed de senere år er skruet ned til noget, der er mindre end vågeblus.

Hans Kiel var i mere end 20 år formand for Odense Journalistforening, hvor han var æresmedlem. I endnu flere år og til sin bortgang var han såkaldt høvedsmand i Foreningen af Fingerspisende Fynske Flæskefråsere. Han var ligeledes nuværende formand for 12 Mandsforeningen i golf. En klan, der naturligvis omfatter 24 personer. Og Hans var også glad og stolt over sit medlemsskab af Sportsjournalisternes Golfklub, hvor har i en tocifret årrække dystede med kolleger.

Hans var også æresmedlem i Odense Golfklub, og når han tog forklædet på, glædede han sig over fornemme frembringelser i køkkenet. Fyens Stiftstidendes læsere har i mange år nydt godt af Hans’ sublime opskrift på en juleand. Den opskrift kommer givetvis i spalterne senere på måneden.

Familien var Hans’ et og alt. Børn, de senere tilkomne svigersønner og endnu senere tilkomne børnebørn var det, der blev sat højest. Hans var endda i den specielle situation, at han blev morfar to gange samme dag med få timers mellemrum.

Desværre mistede Hans sin hustru alt for tidligt. Det tog hårdt, men efter nogle år fandt han ind i et nyt forhold, der sendte masser af positive vibrationer.
Dagene, ugerne og de senere år nærmest måneder i sommerhuset på Fanø var eliksir, som gjorde pensionisttilværelsen til en lise. Og golfspillet blev holdt omend ikke dagligt ved lige, så adskillige gange om ugen på den herlige bane.

Indtil sygdommen pludselig viste sig i foråret.

Hans blev/var svækket, men kom ”ud på den anden side”, og man fornemmede, at pilen trods alt pegede en smule opad.

Indtil hjertet blandede sig og satte en stopper for livet, som man kun – uanset køn – kan elske.

Du er lige gået bort. Jeg savner dig.


tirsdag 5. december 2023

Flere nyheder.

 • Invitation Springtime Classic og generalforsamling

  Invitation Springtime Classic og generalforsamling

  I 1963 sang Bob Dylan “The Times They Are a-Changin’”. Det var rigtigt dengang, og her 61 år senere er det sta…

 • Hans Grønfeldt er afgået ved døden

  Hans Grønfeldt er afgået ved døden

  En af monopolets helte, Hans Grønfeldt, sov stille ind natten til søndag efter længere tids sygdom. Han blev 8…

 • Nicolai Højgaard modtager Den Gyldne Golfbold

  Nicolai Højgaard modtager Den Gyldne Golfbold

 • Invitation: Kom til overrækkelsen af den fornemste hæder i dansk golf

  Invitation: Kom til overrækkelsen af den fornemste hæder i dansk golf

  Pressen inviteres hermed til overrækkelsen af Sportsjournalisternes Gyldne Golfbold 2023. Overrækkelsen finde…

 • Sommertur 2024 - Royal Oak og Vejle

  Sommertur 2024 - Royal Oak og Vejle

  Mandag 1. til onsdag 3. juli 2024 Vores base bliver på Royal Oak i Jels. I 2023 blev 10 luksus Spa huse på hv…

 • Nyhedsbrev november 2023

  Nyhedsbrev november 2023

  Kære medlemmer. Det er surt, men sandt. Sæsonen er slut for SGK.  Det er den ikke for de professionelle golf…

 • Hurra for maden, vinen, musikken, bestball og 5.-pladsen – så pyt med vejret og den laaaange, våde bane

  Hurra for maden, vinen, musikken, bestball og 5.-pladsen – så pyt med vejret og den laaaange, våde bane

  Det er halv-italieneren Kim Ferrigno, der har sagt, at en sport, hvor man i mange sammenhænge er sin egen domm…

 • Sæsonen sluttede med sidevind, den tættest mulige afgørelse og en god idé

  Sæsonen sluttede med sidevind, den tættest mulige afgørelse og en god idé

  TLP Golf Autumn Leaves hedder årets sidste ordinære turnering i vores højt værdsatte forening. TLP Golf fordi …

 • Invitation TLP Golf Autumn Leaves

  Invitation TLP Golf Autumn Leaves

  Vi bryder os ikke om det, men det er desværre sandt. Endnu en fantastisk golfsæson nærmer sig sin afslutning. …